NY BOK
Det glitret over meg, Lise Linnert

- En bok om kunst, relasjoner, nærhet, mot og omsorg

Boka samler utdrag fra mitt 20 års virke som kunstner mellom to permer. Den er nå tilgjengelig for salg ved Nasjonalmuseets butikk, Kunstnerforbundet, Verksted Jord og flere utsalgssteder kommer. Den kan og kjøpes direkte fra meg ved å vippse kr 395 til #99464060. Send en sms med din kontaktinformasjon (fullt navn og adresse) til samme nummer. Porto (kr 75) vil komme i tillegg.

Boka Det glitret over meg belyser Linnerts tjue års virke som kunstner ved hjelp av et rikt billedmateriale og tekster i ulike sjangre: Et personlig essay av Therese Tungen viser hvordan det smertefulle og det vakre kan ligge nært inntil hverandre. En samtale mellom Linnert og kunstnerkollega Jannik Abel handler om hendenes arbeid og verdien av gjentagelse. Et essay av Antonio de la Garza fremhever betydningen av det å kunne uttrykke seg. Et annet essay av Birgitte Ellemann Höegh forteller om hvordan Linnerts verk berører henne. En diktsyklus av Karoline Brændjord løfter frem skjulte lag i en skapende arbeidsprosess.

Et sentralt arbeid i boka er serien Hver dag (365 dager) som i skrivende stund består av 565 broderier på små biter gasbind. Gasbindene har vært i bruk. De har sittet som beskyttelse rundt en liten plastkran der næring går inn i magen til en som ikke lenger kan få i seg mat på annet vis. Disse bandasjearbeidene, små i format, intime og personlige, kan minne om brev. De er beretninger om hvordan Linnert en gitt dag erfarer verden. På den ene siden kan de ses som kjærlighetsbrev til han hun lever sammen med. På den andre siden er de brev til oss alle om håp, kraft og mot.

Nina M. Schjønsby er redaktør for utgivelsen. Christine Munch i Munch Design har formgitt boka og den gis ut på Grapefrukt forlag.

Hefte fra utstillingen Puste i takt, Kunstbanken, Hamar, med Birgitte Ellemanns Höeghs tekst fra boka: Et stykke stof er blevet berørt

Last ned pdf-versjon av heftet

Om bidragsyterne i boken

Alle skribentene har gitt meg sterke leseopplevelser i sine tekster og bøker. De skriver ærlig, nært, modig og intenst. Jeg opplever at den kraften de formidler med, smitter over på meg som leser. Jeg er så glad for arbeidet de har gjort for Det glitret over meg. Tusen takk til Therese Tungen, Karoline Brændjord, Birgitte Ellemann Höegh, Antonio de la Garza og Jannik Abel.


THERESE TUNGEN (født i 1977) er forfatter og har gitt ut to kritikerroste og prisbelønte novellesamlinger: Ein gong var dei ulvar ,2017 og Kjærleik og det som liknar, 2019. Våren 2022 kom boka Snu deg: Edvins bok. Den handler om sønnen Edvin som 7 år gammel dør av hjerneblødning. Det kjentes som hvert ord i boka var hamret inn med fysisk kraft og de traff meg med tilsvarende styrke. For Det glitret over meg har Therese skrevet et personlig essay med tittel Montebello der hun har brukt livet mitt, livet sitt, hånda og kunsten som er skapt, som ramme. 

KAROLINE BRÆNDJORD (født i 1990) er forfatter og debuterte i 2020 med lyrikkboken Jeg vil våkne til verden som hun ble tildelt Kritikerprisen 2020 og Tarjei Vesaas' debutantpris 2020 for. Diktene beskriver sorg, tillit og erkjennelse på en måte som gjorde at jeg kjente det i kroppen. Jeg gjenkjente noe jeg leter etter å uttrykke, som jeg prøver på med nål og tråd. Karoline har skrevet en diktsyklus, Fem korte dikt, for boka. Dikt om sorg g skjulte lag i en arbeidsprosess.

Den danske forfatteren og kritikeren BIRGITTE ELLEMANN HÖEGH (født i 1969) bor i København hvor hun har blant annet har vært kunstredaktør på Berlingske 2021-2023. Hun er forfatter til flere biografier blant annet Michael Kvium – Den nådesløse. Vi møttes i København en regnfull formiddag i oktober i 2023. Satt rundt kjøkkenbordet hennes og samtalte.  I Det glitret over meg reflekterer hun over sitt møte med verket Hver dag (365 dager). Blikket hun betrakter med er åpent og undrende. 

ANTONIO DE LA GARZA (født 1982) er vokst opp i Mexico og Norge. Han er utdannet kokk og begynte å utforske tekst, tegning og maleri som uttrykksformer i Ullersmo fengsel. Jeg møtte ham der i 2019 da han var med i et skrive- og fotoverksted jeg arrangerte. (PUST MEG FRAM!). Hans tekster fra dette verkstedet ble viktige bidrag i danseteateret Brudd. Frihet er et lite ord som ble utviklet. Vi har holdt kontakten. Han har essayet Mellom tommel og pekefinger der han reflekterer over betydningen av det å kunne uttrykke seg.

JANNIK ABEL (født 1973) er billedkunstner, fotograf og aktivist. For tiden arbeider hen mot en separatutstilling ved Kunstnernes Hus i 2025. Hen har vært en av initiativtakerne til demonstrasjonene for Palestinernes kamp for frihet og liv, og dokumenterer protestene. I Det glitret over meg har Jannik og jeg har samtalt om våre arbeidsprosesser. Der jeg bruker nål, tråd og stoff, bruker Jannik kniv, spikking og falne trær. Med egne hender bærer hen sitt materiale gjennom skogen og inn i atelieret. Vi begge jobber med gjentagelser, og vi bearbeider opplevelser gjennom hendene. Vår samtale handler om håp.  

Redaktør NINA M SCHJØNSBY (født 1972) er forfatter og frilansredaktør med bred erfaring fra redaksjonelle prosesser. Hun har vært redaktør for en rekke monografier og antologier i kunstfeltet de siste årene. Nylig ga hun ut boka Gi meg alt hva du kan. Forloren Skildpadde av Camilla Collett og Emilie Diriks. Hennes erfaring har vært uvurderlig i utformingen av Det glitret over meg. Hun har vært med fra boken var i idéfasen og hatt ansvar for det redaksjonelle arbeidet og dialogen med skribentene.

Designer CHRISTINE MUNCH i Munch design, har formgitt boka. Byrået har laget flere utgivelser innenfor kunst- og kultur, som Lysande mørker en bok med dikt av Jon Fosse i samarbeid med Oslo domkirke, for Hamar bispedømmeVær hilset Maria! en samtale mellom tidligere biskop i Hamar Solveig Fiske og prest og forfatter Elisabeth Thorsen. Andre spesialutgivelser er kaffebordsboken Floats om Norges største, private samling av fiskegarnkuler og Arbeidsbok som tar for seg sivilarkitekt Øyvind Almaas sine viktigste proskjekter gjennom en lang karriere. Munch design har også hatt flere oppdrag for Gyldendal og Verbum forlag.

Boka gis ut på GRAPEFRUKT FORLAG, et uavhengig «kjøkkenbordsforlag» på Notodden, eid og drevet av Karen Hagen. Navnet på forlaget er en hyllest til «Grapefrukt» av Yoko Ono. Forlaget gir bare ut bøker som Karen savner i bokmarkedet og sin egen bokhylle.


STØTTE: Jeg er så glad for støtten jeg har fått til boken av Norsk kulturråd, Fritt Ord og Regionale prosjektmidler.

«Selve ordet omsorg er interessant: om sorg. Sorg må omgås med varsomhet og mykhet. Og jeg opplever også det som nødvendig i møte med materialet mitt, selv om treet er hardt. Du må finne ut hvor treet bikker av. Hvis vinkelen er for stor får jeg ikke av noe. Går jeg for hardt inn, skjer det heller ingenting.»

JANNIK ABEL

«Slik må det vere, nokre av dagane må vere kvite, utan det arbeidet som ligg i dei andre bitane, men også dei hengt opp på same vis, på eit lite ark festa med to små, gule teipbitar. Det er dei kvite bandasje-bitane som får det til å bølgje i meg. Mellomromma.»

— THERESE TUNGEN

NI EN MORE

Cross-cultural. Non-profit. Social innovation project. Clothing brand. Merging political activism, fashion and art. Established in 2017 by Lise Linnert, local textile artist and activist Jane Terrazas, and human rights activist Veronica Corchado. 

Previous
Previous

Hver dag (365 dager)

Next
Next

Stingene det tar / Stitched time