PUST MEG FRAM!
BREATHE ME VISIBLE!

Samtidskunst fra fengslet
Skrive- og fotoverksteder, utstilling, forestilling og et formidlingsprogram

Lise Linnert i samarbeid med forfatter og prest Elisabeth Thorsen, innsatte ved Ullersmo fengsel, tidligere innsatt Asle og dansekunstnerne Biniam Gezai, Hege Gabrielsen, Øyvind Jørgensen, Guillermo John Magno, Erik Rulin og Enya Maria Oshaug Weibell

Konsept

PUST MEG FRAM! representerer en samtidskunst som springer ut av deler av samtiden vi vanligvis ikke vil se – deler av samfunnet som vanligvis holdes skjult. Prosjektet er både provoserende og mulig å kjenne seg igjen i. Det utfordrer vår måte å se og å tenke på, og viser oss et fellesskap vi kanskje ikke trodde var mulig. Det setter sammen ulike materialer for å skape noe som til sammen kan overraske og glede, begeistre og berøre, ryste og forandre.


Bakgrunn for prosjektet

I to år (2018–2020), har jeg i samarbeid med forfatter og prest Elisabeth Thorsen arrangert skrive- og fotoverksteder i Ullersmo fengsel. Gjennom tekstarbeid, fotokunst og bevegelse har innsatte og tidligere innsatte brukt kreative verktøy for å finne, uttrykke og dele følelser og historier. Oppmerksomheten har ligget på det fellesmenneskelige og sårbare. 

Resultatet, en mengde foto og poetiske tekster, danner sammen med personlige erfaringer grunnlaget for utvikling av utstilling AVTRYKK, forestilling BRUDD. FRIHET ER ET LITE ORD og et formidlingsprogram UTPUST.  

PUST MEG FRAM! har oppreisning, synliggjøring og oppmerksomhet som mål og metode. Tittelen er inspirert fra Per Olov Enquists roman Styrtet engel (1986), og spiller på lengselen etter å få være til som seg selv – også når en er fratatt sin egen virkelighet og hverdag.

Katalog for PUST MEG FRAM! i Trefoldighetskirken i Oslo

Last ned pdf-versjon av katalogen.

Bak murene. Podcast om PUST MEG FRAM og arbeidet i fengselet. Ved Kunstpodden.

Lenke til Bak murene

Workshops

Om skriveverksted

Ledes av Elisabeth Thorsen. Skrivingen skjer etter et stream of consciousness prinsipp. Utgangspunktet kan være en sang, en gjenstand, et ord alle får på likt, og så speed-skrives det i 4–5 minutter. Alle i rommet deltar. Også den som representerer fengslet. Lederen. Etterpå leser vi tekstene for hverandre og gir respons. Hvordan oppleves ordene? Hva skaper de? Leder har ansvar for å gi faglig tilbakemelding om genre, metaforer, rytme og hvordan teksten kanskje kan utvikles. Sammen med deltakerne utvikler vi skrivekunsten ut fra de ressurser den enkelte har – og de ressurser vi som gruppe til sammen rår over.

Om Fotoverksted

Ledes av Lise Linnert. Fotoene lages uten bruk av kamera i et provisorisk mørkerom satt opp i fengselet. Ved hjelp av pust, aske, tilfeldig funnede objekter og lys skaper innsatte fotoene direkte på lyssensitivt papir (Barytt) i mørkerommet. Vi jobber i tre formater: 25 × 35 cm, 50 × 60 cm og 110 × 160–190 cm. Å jobbe i mørket, med kun rødt lys som kilde, skaper en spesiell stemning og ro. Fremkallingen i badet, der motivet gradvis trer fram, gir en følelse av forventning. Å jobbe på denne måten krever ingen forkunnskaper, det læres gjennom utprøving og tillit.

Utstilling: AVTRYKK

To bokskulpturer (85 × 174 × 66 cm)

Presentasjon av to artist bøker (66 × 87 cm), håndinnbundet ved koptisk hefting, vises oppslått på hvert sitt stativ av ubehandlet jern. I bøkene presenteres originale foto fra verkstedene i størrelse 25 × 30cm og 50 × 60cm. Den ene boken inneholder materiale fra Ullersmo. Den andre boken produseres med materiale som skapes i Trondheim fengsel.  Bildene står sammen med utdrag av dikt forfattet av innsatte. Diktene er skrevet inn for hånd. Publikum inviteres til å bla, og får slik et nært og personlig forhold til boken. 

Svart-hvitt fotos i store format (160–210 × 120–140 cm)

De største fotoene fra verkstedenei fengslene monteres på bomullspapir og klebes til aluminiumsplater. Fotoene presenteres i en romlig installasjon, hengende i vaier, der opphenget og aluminiumsplatene blir en del av uttrykket. Antall foto og størrelse og form på installasjonen bestemmes etter befaring og i dialog med aktuelle visningssted.

Forestilling: BRUDD. FRIHET ER ET LITE ORD

Av og med tidligere innsatt Asle og danse-kunstnerne Biniam Gezai, Hege Gabrielsen, Øyvind Jørgensen, Guillermo John Magno, Erik Rulin og Enya Maria Oshaug Weibell. Produsent, scenografi: Linnert. Tekstansvarlig/veileder: Elisabeth Thorsen

Forestillingen er utarbeidet i tett dialog med innsatte og tidligere innsatte. All tekst er skrevet av innsatte i skriveverkstedene. Forestillingen gjør bruk av bevegelses- og lydeffekter som setter seg i kroppen hos publikum. All lyd er akustisk, bevegelsene understreker de knappe setningene. Uttrykket kan sies å være Grotowski-inspirert. Tittelen Brudd. Frihet er et lite ord, er hentet fra et dikt skrevet på Ullersmo. Gjennom forestillingen blandes tekstbiter fra skriveverkstedene med fysiske uttrykk for fengselsvirkeligheten. De fragmentariske speilingene trekker publikum med bak murene. Hva kan deles av følelser og lengsler? Hvordan kan avstanden mellom innenfor og utenfor bli mindre? Forestillingen utvikles spesielt for visning i Nidarosdomen.

FORMIDLINGSPROGRAM UTPUST bestående av debatter, dialoger og skriveverksteder

Koordineres og ledes av Elisabeth Thorsen og Lise Linnert 

Vi er opptatt av at det kunstneriske arbeidet som gjøres inne i fengselet, også må komme utenfor murene og påvirke. Ut dit hvor den innsatte selv ikke når. Dette gir positiv energi når vi arbeider innenfor murene. Det hjelper oss å prosessere og å videreutvikle konseptet. I tillegg inviterer det publikum til involvering også på et intellektuelt plan. Prosjektgruppen som helhet er kunstnerisk tverrfaglig, med stor bredde i erfaringer som enkeltmennesker, utøvere og formidlere. Det de innsatte og tidligere innsatte deler, vokser i dialogen og dialektikken mellom oss. Også responser fra publikum tas inn i den videre utviklingen. Programmets omfang bestemmes fra gang til gang, i tråd med tildelte midler. 


PUST MEG FRAM har mottatt støtte fra: 

Vederlagsfondet, 2019/2020 // Fritt Ord, 2018/2021 // Fond for utøvende kunstnere (FFUK), 2021 // Bergesen stiftelsen, 2021 // Stiftelsen Scheibler, 2021 // Jakobs legat, 2021 // Den norske kirke, 2021 // Oslo kommune, 2021


Jeg
er asken som lever
partikkelpust
rommer mer enn jeg kan fatte

— Dikt fra skrivekurs for innsatte ved Ullersmo fengsel

Cruelty has a Human Heart

Pust meg fram! er utledet fra prosjektet Cruelty has a Human Heart og dette prosjektets stopp i Ila og Ullersmo fengsel. Fototeknikken i Pust meg fram!, kommer fra mitt prosjekt Breath Rayographs

Breath Rayograph

Fototeknikken i Pust meg fram!, kommer fra mitt prosjekt Breath Rayographs

Previous
Previous

NI EN MORE, Ciudad Juárez

Next
Next

A Room Between the Rooms / Mellom rommene